10 gode grunner til å besøke Malta (2024)

Malta er det perfekte feriemålet for deg som ønsker å kombinere sol og bad med fantastiske kulturelle opplevelser, historiske skatter og mat og vin i verdensklasse!

I det sørvestlige Middelhavet, mellom Sicilia og Tunisia, ligger eventyrøya Malta. Som byr på så uendelig mye mer enn bare krystallklart vann og deilige strender – her står opplevelsene i kø på hvert gatehjørne. Her finner du 10 gode grunner til å besøke Malta (og tvillingøya Gozo) i sommer:

1 Valletta10 gode grunner til å besøke Malta (2)Hovedstaden på Malta, Valletta, er oppført på UNESCOs Verdensarvliste, og årsaken til det blir åpenbar når du besøker den vakre byen full av historiske og arkitektoniske perler. Hit kom Johanitter-ridderne i 1530 og dannet den berømte Malteserordenen, som fremdeles eksisterer og sogar har sitt eget sete i FN. Deres Grand Master’s Palace er et av de største trekkplastrene for besøkende til Malta, sammen med St. John’s Co-Cathedral i gamlebyen. Johanitter-ridderne bygget ikke den største katedralen vi har sett, men så bygget de til gjengjeld kanskje en av verdens aller vakreste. Og som om ikke de fantastiske dekorasjonene i kirken skulle være nok, toppes det av to malerier av Caravaggio – malt her på Malta, etter oppdrag fra Malteserordenens stormester. Den berømte kunstnerens kanskje mest kjente verk, “The Beheading of St. John the Baptist”, henger nettopp her.

2 Mdina
10 gode grunner til å besøke Malta (3)Dette er den gamle hovedstaden på Malta, en sjarmerende og pittoresk middelalderby med trange brosteinsgater og imponerende festningsmurer. Mdina ligger midt på øya, og herfra har du imponerende utsikt over store deler av Malta. I dag bor det kun rundt 250 mennesker her, og boligprisene er blant de høyeste på øya. Legger du turen hit om kvelden, skjønner du hvorfor Mdina er så ettertraktet. Og hvorfor nettopp Mdina ble valgt som location til “King’s Landing” i Game of Thrones – for øvrig ikke den eneste plassen på Malta som figurerer i serien: I dag er Malta blitt et valfartssted for ihuga GOT-fans fra hele verden. Ikke GOT-fan, sier du? Det holder lenge at du er glad i det vakre. Og det finner du i rikt monn i Mdina.

3 Blue Grotto
10 gode grunner til å besøke Malta (4)På sørkysten av Malta finner du et grottesystem kalt Blue Grotto, og både formasjonene og fargene – hvor det blå spiller sammen med fargene fra havet og havbunnen i en fantastisk palett – har gjort stedet til et populært mål for såvel turister som filmskapere. Har du for eksempel sett filmen “Troy”, vil du raskt kjenne deg igjen her. Blue Grotto er tilgjengelig gjennom guidede båtturer, og er vel verd et besøk under ditt opphold på Malta.

4 Marsaxlokk
10 gode grunner til å besøke Malta (5)Joda, navnet er en tungeøvelse i likhet med mange andre stedsnavn på Malta. Men la ikke navnet på den vakre lille fiskerlandsbyen stå i veien for et besøk. Og legg gjerne besøket hit til en søndag, som er dagen for det travle markedet i landsbyen. Glem ikke å ta med deg kameraet, for de fargerike og karakteristiske fiskebåtene som ligger fortøyet langs kaia er et yndet motiv for alle besøkende. Et godt tips er også å legge lunsjen til en av de mange små fiskerestaurantene langs kaia. De ser kanskje enkle ut, men sjømaten du får servert her er i verdensklasse.

5 Hagar Qim
10 gode grunner til å besøke Malta (6)På Malta finner du en av verdens eldste religiøse bygninger – Hagar Qim, som er et megalittisk tempel fra den såkalte Ggantija-perioden som strakk seg fra 3600 til 3200 år før Kristus. Tempelruinene er UNESCO-vernet, og til tross for at det er bygget i sandstein er det bemerkelsesverdig godt bevart. Her finner du også et flott besøkssenter som gir deg informasjon om tempelet, dets funksjon og tiden da det ble bygget. Haga Qim inngår i flere guidede turer som gjerne også omfatter Blue Grotto og markedet i Marsaxlokk (se over).

6 Ggantija-templene
10 gode grunner til å besøke Malta (7)Et annet imponerende megalittisk tempelkompleks er Ggantija-templene. Disse finner du på naboøya Gozo, “lillebror-øya” som er en del av Malta. På Gozo går livet i saktere fart, og landskapet her er preget av vakker natur krydret med små, pittoreske middelalderbyer med trange gater og koselige torg belagt med brostein. Et besøk på Malta bør absolutt kombineres med en fergetur til Gozo, og legg gjerne turen innom de to templene Ggantija. Dette er to enorme strukturer fra bronsealderen, over 5500 år gamle og i likhet med Hagar Qim oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

7 Comino
10 gode grunner til å besøke Malta (8)På vei med fergen fra Malta til Gozo passerer du Comino, en liten og uberørt øy kjent for sitt krystallklare vann og populære Blå Lagune (som selvsagt ikke må forveksles med sin navnebror på Island) – et eldorado for deg som elsker å snorkle og bade i krystallklart asurblått vann. Den lille øya har kun to fastboende mennesker, men er hyppig besøkt av turister som ankommer i egen båt – eller også med en av fergene som trafikkerer øya fra Malta eller Gozo. Comino byr på en unik og rik flora av planter og urter, og du finner også et lite hotell her. Øya er på det nærmeste bilfri (med unntak av innbyggernes egne kjøretøy), og ingen veier er asfaltert. Comino er rett og slett et fredet paradis.

8 Mellieha
10 gode grunner til å besøke Malta (9)Dette er en sjarmerende by på nordkysten av Malta, og et populært reisemål for ferierende som ønsker å slappe av på de vakre strendene – en perfekt kombinasjon for deg som ønsker sol og bad ved øyas lengste sandstrender i kombinasjon med kulturelle opplevelser. Mellieha er også stedet for deg som søker vannsport-opplevelser, fra båtturer til vannski og vindsurfing. Fra stranden er det en 20 minutters spasertur (eller en kort busstur) til den koselige gamlebyen, som byr på såvel flott utsikt som hyggelige vannhull og spisesteder. I Mellieha er det også et rikt tilbud av hoteller i alle kategorier og prisklasser – her er det bare å velge etter preferanser og lommebok.

9 Popeye Village
10 gode grunner til å besøke Malta (10)Husker du den gamle tegneseriefiguren “Skippern” – han som heller i seg en boks spinat, blir kjempesterk og ordner opp i alle situasjoner med pipa i munnviken? Skippern er også udødeliggjort på film, med Robin Williams i hovedrollen som den spinatspisende helten – “Popeye the Sailor Man”. Filmen ble spilt inn på Malta, og filmsettet som ble bygget i 1980 er i dag en attraksjon åpen for publikum. Popeye Village ligger ved Millieha, og er et must for barnefamilier og filmfans i alle aldre.

10 Dingli Cliffs
10 gode grunner til å besøke Malta (11)Dingli Cliffs er med sine 253 meter over havet de høyeste klippene på Malta, og byr på spektakulær utsikt over Middelhavet. Sett gjerne av en formiddag til å strekke på bena, og unn deg en piknik i fantastiske omgivelser når du kommer frem til klippene. Her, helt ute på klippekanten, finner du også det vakre lille kapellet dedikert til Maria Magdalena. Legger du turen til ettermiddag og tidlig kveld, er dette virkelig stedet for å nyte solnedgangen. Så er da også Dingli Cliffs kjent for lokalbefolkningen som stedet der himmelen møter havet.

Som om ikke alt dette skulle være nok til å lokke deg til fantastiske Malta, så vit dette: På Malta finner du mat og vin i verdensklasse, lokalt produsert og som oftest etter bærekraftige metoder.

10 gode grunner til å besøke Malta (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6057

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.